Matthias Vanden Gheyn

Matthias Vanden Gheyn

In de sporen van de Bach van de beiaard

Video on demand Online
Door Luc Rombouts

Trailer: Matthias Vanden Gheyn, in de sporen van de Bach van de beiaard

Over deze training

300 jaar Matthias Vanden Gheyn! Dat vieren we met een uitgebreide rondleiding rond zijn leven en werk. Vanden Gheyn componeerde de vroegste originele beiaardmuziek en staat in beiaardskringen bekend als ‘de Bach van de beiaard’. Tijd om kennis te maken met deze belangrijke componist.

Beiaardier Luc Rombouts leidt je in vier delen rond:

In het eerste deel beklim je de toren van de universiteitsbibliotheek. Je krijgt meer informatie over de geschiedenis van het gebouw en over de klokken van de beiaard.

In het tweede deel bekijk je de verschillende manuscripten die van Matthias Vanden Gheyn zijn bewaard in het universiteitsarchief van de KU Leuven.

In het derde deel ontdek je het standbeeld van Matthias Vanden Gheyn op het Leuvense stadhuis en beklim je mee de toren van de St.-Pieterskerk waar beiaardier Eddy Mariën je laat genieten van een virtuoos muziekstuk van ‘de Bach van de beiaard.’

Lesgevers

Lesgevers

  1. Luc Rombouts

    Luc Rombouts

    Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie. Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.
Terug naar overzicht
Gewijzigd: 8/11/2022 11:12

Je kan dit artikel in onze webwinkel kopen. Log in of koop je cursus!